Site menu
News topics
Yeni Xəbərlər [338]
Azərbaycan [58]
Siyasət [72]
Maraqli və Lazımlı [43]
Şəkillər [137]
Musiqi [58]
Videolar [4]
Məşhurlar [147]
Sevgi [35]
Yumor [8]
Texnalogiya/Internet/Mobil dünya [60]
Avto dünya [20]
Qadın dünyasi [29]
Tibb-Təbabət/Münəccim [38]
Spor-idman [72]
Ordan-burdan [254]
Login form
News calendar
Search
Site friends
Tag Board
Our poll
Forum Yenidən İstifadəyə verilsinmi ?
1. Bəli
2. Xeyr
Tam səslər: 23


Cəmi online: 1
Qonaq: 1
İstifadəçi: 0

Bazar günü, 2024-04-28, 21.43MainRegistrationLogin
Qeribler.com
Welcome Qonaq | RSS
Main » 2008 » Fevral » 24 » protein sentezi
protein sentezi
18.50
Resim:Ribozom-tRNA baðlanmasý.jpg

Protein sentezi, hücreninproteinsentezlenmesi için gereken bir biyokimyasal süreçtir. Bu terim bazen sadece protein translasyonuanlamýnda kullanýlsa da transkripsiyonile baþlayýp translasyonlabiten çok aþamalý bir süreçtir. Prokaryotlardave ökaryotlardaribozom yapýsý ve yardýmcý proteinler bakýmýndan farklýlýk göstermesine karþýn, temel mekanizma korunmuþtur.

Protein sentezi için aminoasil-tRNA'larýn hazýrlanmasýnda, ya da sentez süresince ATPve GTPhidrolizi ile yüksek miktarda enerji harcanýr. Ayrýca, hücreler ürettikleri enerjinin büyük kýsmýný protein sentezinde görev alan yapýlarý oluþturmakta kullanýrlar.

Bu sürecin genel hata oraný 10-4 civarýndadýr (her 10000 amino asitten bir hatalý yerleþtirilir). Bazý antibiyotiklerprotein sentezine müdahale ederek etki gösterirler.

Genetik bilgi akýþýnda sýra protein sentezine geldiðinde mRNA’dan baþka tRNA’da devreye girerek ribozomlarda protein sentezi gerçekleþir. mRNA da yer alan kodonlarýn taþýdýðý genetik mesaj ribozomlarda adým adým deþifre edilerek uygun amino asitler tRNA vasýtasýyla ribozoma getirilir. Hücre sitoplazmasýnda 20 çeþit aminoasit tRNA larýn baðlanabilecekleri çeþitli bölgeler bulunur ve amino asitlerini býrakan tRNA’lar ribozomlardan ayrýlýrken polipeptid zinciri de sentezlenmiþ olurlar. tRNA’lar üzerinde yer alan nükleotitlere antikodon adý verilir. Örneðin, UUU þeklinde olan bir mRNA zincirine uyan tRNA antikodonunun nükleotid sýrasý AAA þeklindedir. UUU þeklinde bir kodona da Fenilalanin adlý aminoasitin þifresidir.

Views: 1109 | Added by: Berader | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]

Copyright MyCorp © 2024